Premis Altaveu 2020 i 2021

Els premis Altaveu són ja una cita clàssica del calendari musical on es reconeixen artistes, entitats i iniciatives que han enriquit de forma destacada la música del nostre país durant l’any.

Aquest 9 de setembre celebrarem la cerimònia on s’atorgaran els guardons als premiats del 2021 i també als qui el 2020 no el van poder rebre a causa de la Covid.

2021
JURAT DELS PREMIS ALTAVEU 2021 |  Marta Salicrú, Helena Morén, Olga Abalos, Jordi Turtós i Toni Casternado

El RECORD STORE DAY SPAIN és un dels premiats d’aquest 2021 per fer possible que cada tercer dissabte d’abril les botigues de discos independents siguin les protagonistes de la ciutat, celebrant una jornada especial amb actes complementaris com concerts amb la implicació d’artistes, segells i sobretot, el públic. 

NAKANY KANTÉ, la cantant catalana d’origen guineà, també és premiada per la seva música i compromís amb el continent africà, així com la seva preocupació per la pau al món. 

La formació THE CHANGES, per promoure joves valors de l’escena del jazz català mitjançant l’autogestió i amb una mirada fresca i contemporània.

JOANA SERRAT, per tenir una proposta musical independent però sòlida, arriscada i en constant creixement. La constatació a aquesta feina, el reconeixement a una tasca sense comparació a aquest país, és el seu cinquè disc, “Hardcore from the heart”. 

QUERALT LAHOZ és una artista que és filla del seu temps, i se la premia pel seu potent discurs de gènere i de classe que emet combinant herència flamenca amb el hip-hop de la seva infantesa dels 90.

El premi especial ALÇA LA VEU és per ALBERT PLA. El nostre premiat és un home de paraula i música, de compromís i coherència. Un dels pocs artistes a qui «la correcció política» no sap fer-hi front, perquè ell és la correcció més clara i coherent que pot fer front a tanta corrupció, a tanta falsedat i a tanta por.

I per últim, el premi TRAJECTÒRIA, per al nostre XAVIER MERCADÉ, l’ull que tot ho veu, l’ull que arriba arreu. Des de 1984 i en trenta-set anys de carrera hem vist les seves fotos a tot arreu finalitzant la seva gran obra a l’exposició «Rock Viu» al Palau Robert de Barcelona. Fotògraf compromès amb el seu temps i amb la música que es fa, dia a dia, a casa nostra, vingui d’on vingui. Ha estat durant anys el fotògraf titular de l’Altaveu. Ha arribat el moment de reconèixer-lo i recordar-lo per sempre a les primeres files.

2020

JURAT DELS PREMIS ALTAVEU 2020 | Marta Salicrú, Helena Morén, Olga Abalos, Luis Hidalgo i Nando Cruz

TARTA RELENA són premiades per fer música amb una mirada neta de prejudicis sobre el passat i la tradició amb eines tan ancestrals com la polifonia vocal i ser capaces de portar aquest bagatge mil·lenari al present, amb eines de la música electrònica.

LOS SARA FONTÁN, per ser un projecte on la violinista i músic adaptatiu Sara Fontán ha posat les quatre cordes del seu instrument -fregades, pinçades o percudides, acariciades o desafiades- al servei del pop d’autor, el rock experimental, la música improvisada, la dansa contemporània o la clàssica en què es va formar. 

OQUES GRASSES, per la connexió de la banda osonenca amb públics de totes les edats i perquè treballen amb una voluntat d’excel·lència. Les claus senzillament estan en les mateixes cançons, tant en la seva música diversa, de mil i una sonoritats enganxoses i ballables, com també en lletres corejades, sovint en loop, en directe, a ple pulmó. 

A JOANA GOMILA, per la seva confirmació com a compositora amb veu pròpia amb el disc «Paradís», on parteix de la música popular mallorquina per conformar cançons de pop electrònic. Diu Joana Gomila que cada generació busca la manera de jugar la seva pròpia tradició musical. La seva ha estat remenar en la música popular de Mallorca per crear un univers musical propi.

LA CASA AZUL. El premi a Guille Milkyway és per ser un desacomplexat treballador que ha elevat el pop a la màxima potència expressiva. Som davant d’un estudiós de la música que ha farcit el seu repertori de pistes que ens conviden a endinsar-nos en gèneres musicals de totes les èpoques.

El premi ALÇA LA VEU 2020 és per a PLAM (Plataforma estatal por la música), per haver aconseguit posar d’acord a la major part del sector de la música en directe i lluitar per adequar la llei que regula la contractació d’artistes en espectacles públics, provocant canvis legislatius i contribuir a posar fi a la precarietat dels músics professionals i la indefensió jurídica.

El premi TRAJECTÒRIA se l’emporta JOSELE SANTIAGO. Perquè en moments de canvi i incertesa, la música de Josele, tant amb el seu grup de tota la vida, Los Enemigos, com en solitari, ens mostra les veritats que només veuen els ulls de qui trepitja carrers i camins. 

I per acabar, menció especial també a la trajectòria de VÍCTOR NUBLA, ja que ell era una ànima lliure. Dissipava la boira mentre liava una cigarreta i observava l’entorn llegint-lo, desxifrant-lo. Perquè era capaç d’entendre tot allò que la realitat ens amaga en la seva obvietat. Ara no hi és, però la seva estela ens orienta en el camí de la vida, deixant-nos un record inesborrable d’agitació cultural, de perspicàcia literària, de bogeria musical.