Quimi Portet parla sobre la salut de l’escena catalana a dues setmanes de la seva actuació a l’Altaveu 2016

Quimi Portet parla sobre la salut de l’escena catalana a dues setmanes de la seva actuació a l’Altaveu 2016

A pocs dies de que comenci la 28º edició del Festival Altaveu, hem volgut parlar amb un dels seus principals protagonistes. Quimi Portet, músic de llarg recorregut i inqüestionable solvència, presentarà en directe les cançons del seu nou àlbum, “Ós Bipolar”, gravat just després de la seva reunió amb Manolo García per revisar puntualment i recuperar en directe algunes de les cançons de Los Burros, Los Rápidos i El Último de la Fila.

El músic de Vic dóna la seva visió de l’estat actual de l’escena musical catalana en aquesta breu entrevista, on també parla dels seus inicis, el fet idiomàtic com a element identitari de qualsevol cantant i de com sonaran les noves cançons amb la banda que l’acompanyarà a l’Altaveu.

Quan vas començar la teva carrera en solitari vas tenir clar de seguida que volies cantar en català?
El meu primer disc en solitari el vaig gravar el Nadal de 1986. El vaig fer en català perquè l’havia de cantar jo. Feia uns quants anys que escrivia cançons en castellà perquè les cantava en Manolo. El fet d’haver-les de cantar jo va fer que les escrivís en català. No ho vaig haver de meditar gaire.

Toques el dissabte 10 a l’Altaveu amb dos grups molt joves que representen el futur del rock i el pop català d’ara, Trau i Coet. Què en saps d’ells?
Amb els Trau hi vaig coincidir a un festival aquest estiu, em van agradar molt. Als Coet no els conec. M’agrada molt compartir l’escenari amb grups joves.

Com s’acosten a tu? Et demanen consell sovint?
Sempre hi ha molta cordialitat i simpatia. Generalment no em demanen consell i si me’n demanen no sé ben bé què dir. No em considero un bon conseller en absolut. Recordo que quan era jove volia fer coses diferents de les que feien els músics granadets de l’època i no els hagués demanat mai consell a ells.

Tot i que la pregunta és tòpica és interessant fer-te la tenint en compte la teva experiència: com veus la salut de la música catalana ara mateix?
A nivell artístic, molt bona. Hi ha més grups que mai i representen una diversitat estilística poc habitual i certament remarcable. La música ha deixat de ser un gran negoci i això fa que els grups per una banda les passin més magres però per l’altra tenen menys manies a l’hora de experimentar i fer música sense prejudicis.

Creus que l’idioma és un tret essencial per definir a un compositor/artista? O potser li donem masses voltes amb el tema de si es canta o no en català, quan en realitat no és tan important?
L’idioma és molt important per a tots els cantants del món, cantin en la llengua que cantin. Per a nosaltres, els que cantem en català, també. El fet de cantar en el teu idioma és perfectament natural.

En aquests gairebé 30 anys de carrera en solitari diries que la qualitat de la música i dels grups del territori ha millorat molt? Quines diferències veus, tant a nivell de producció i composició com a nivell de motivacions personals?
Crec sincerament que el panorama a nivell artístic i creatiu és millor ara que abans. La gent aprèn l’ofici amb molts més recursos i la tecnologia digital ha democratitzat i abaratit la gravació i producció de música. Insisteixo en el fet de que la música ha deixat de ser un gran negoci i paradoxalment això ha fet que els grups es sentissin molt més lliures que abans i empressin aquesta llibertat per fer música molt més variada i valenta que fa algunes dècades.

Darrerament has estat molt involucrat amb el col·lectiu Eternity, juntament amb Sisa i Joan Miquel Oliver. A part d’ells dos, et sens proper a algun altre artista actual del panorama nacional fins al punt de poder girar conjuntament o fer alguna col·laboració de llarg recorregut?
El, diguem-ne, cantautor és un personatge individualista de mena i ho ha de ser per exigències del guió. La col·laboració amb en Sisa i l’Oliver ha estat un plaer indescriptible però la nostra situació natural és la de seguir amb les nostres carreres en solitari.

Per acabar, i ja parlant del teu concert a l’Altaveu: com està anant la gira amb les noves cançons? Què podrem veure al festival?
El fet de poder triar i remenar entre els nous discos per reunir el repertori fa que només toquis material que et ve molt de gust tocar. Si a això hi afegim que el “conjunt” que formen Celada, Busquets i Fidel és atòmic, em sembla que la gent s’ho passarà bé. Nosaltres segur.

Quimi Portet
Dissabte 10 de setembre
1.15 h als Jardins de l'Ateneu Santboià

Entrada General: Trau + Coet + Quimi Portet
Preu: 6€ anticipada (8€ a taquilla)
Hora d'inici: 23 h

Compra la teva entrada a